Hypotheekvormen die in het huishoudboekje kunnen worden verwerkt - Huishoudboekje Excel, all-in persoonlijke administratie!

Ga naar de inhoud
Hier vindt u informatie m.b.t. hypotheekvormen
Als u op de link klikt kunt u zien hoe u deze moet opnemen in uw huishoudboekje.
Wat voor leenvorm heeft u lopen? Vind hieronder antwoord:
Klik op de rode link om te leren hoe u die leenvorm in uw huishoudboekje opneemt

Hypotheekvormen:


Een annuïteitenhypotheek is een lening die vaak wordt afgesloten en heeft een vaste maandtermijn, de annuïteit genoemd. In die maandtermijn zit zowel de rente als de aflossing. In het begin van de looptijd betaal je een groot deel aan rente en weinig aan aflossing van de lening en na verloop van tijd wordt het rentedeel lager (door de aflossingen) en het aflossingsdeel hoger. Zolang de rentevaste periode loopt betaalt u dan elke maand hetzelfde bedrag. De maandlasten zijn bij deze leenvorm stabiel.


Een lineaire hypotheek is een lening die een vaste maandelijkse aflossing heeft. Meestal wordt het geleende bedrag gedeeld door 360 maanden. M.a.w. op een hypotheeklening van 250000 euro betaalt u dan een vast bedrag aan aflossing van 250000 gedeeld door 360 = 694,44 per maand. Een lineaire lening kan ook minder dan 30 jaar lopen. Bij 20 jaar deel je de hoofdsom dan door 240.
Naast deze vaste aflossing per maand betaalt u de rente. Deze rente wordt dan zolang de rentevaste periode loopt elke maand een beetje minder. De vaste aflossing én de berekende rente wordt dan elke maand van uw betaalrekening afgeschreven. Het bedrag dat van uw betaalrekening wordt afgeschreven is dus elke maand anders en doorgaans elke maand een beetje lager. De maandlasten van deze leenvorm zijn in het begin dus hoog en na verloop van tijd worden de maandlasten steeds lager.


In het geval van een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de rente over het geleende bedrag. Elke maand wordt de rente berekend en van de betaalrekening afgeschreven. Er wordt dan niet op de lening afgelost. Vaak kunt u maximaal 50% van de waarde van de woning als aflossingsvrije hypotheek hebben. Het geleende bedrag blijft dus staan totdat de looptijd van de lening voorbij is, meestal na 30 jaar. Als de looptijd voorbij is moet de lening ineens worden afgelost. U moet daarvoor dan wel geld beschikbaar hebben óf uw huis verkopen óf een nieuwe lening bij de bank aanvragen. Hier zijn de maandlasten zolang de rentevaste periode loopt redelijk stabiel en ook het laagst t.o.v. andere hypotheekvormen. U betaalt vaak wel een hoger rentetarief.




Bij een spaarhypotheek betaal je de rente van het geleende bedrag elke maand via de betaalrekening. Het lijkt in die zin een beetje op de aflossingsvrije hypotheek. Maar naast de rente spaart u ook elke maand om uiteindelijk het geleende bedrag aan het einde van de looptijd af te lossen. Dit sparen is verplicht en gaat vaak via een kapitaalverzekering of bankspaarrekening (= een geblokkeerde spaarrekening) en het spaarbedrag of premie wordt ook elke maand van de betaalrekening afgeschreven. De rente van het spaargedeelte is gekoppeld aan de rente die je betaalt over de hypotheeklening. Je kunt daarbij ook de keuze maken om een beleggingsrekening te nemen om het aflossingskapitaal op te bouwen alleen daarvan is niet zeker of er voldoende kapitaal aan het einde van de looptijd beschikbaar is. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een nieuwe Spaarhypotheek af te sluiten.


     
Bijvoorbeeld 1 leningdeel als annuïteit en 1 leningdeel aflossingsvrij

Het komt ook regelmatig voor dat de financiering van een woning bestaat uit meerdere leningdelen waarbij bijvoorbeeld één leningdeel een annuïteitenlening is en daarnaast een tweede leningdeel die aflossingsvrij is. Kijk in de APP of op je bankgegevens via de website van de bank of er sprake is van meerdere leningdelen. Om deze goed in het huishoudboekje op te nemen is het de bedoeling dat je voor ieder leningdeel apart de gegevens opneemt op het tabblad LENINGEN+SCHULDEN.
Als het goed is betaal je maandelijks vanaf de betaalrekening ook meerdere bedragen aan de bank. Zoals bijvoorbeeld het vaste maandbedrag van de annuïteit en daarnaast de rente van het aflossingsvrije leningdeel.


Meestal is bij het afsluiten van de hypotheek een rentevaste looptijd afgesproken. Dit is de periode dat de rente op die leningdelen is vastgezet. Vaak 5, 10 of zelfs tot wel 20 jaar of langer. Dus dat staat los van de totale looptijd van de hypotheek die meestal 30 jaar is. Het kan zijn dat u meerdere leningdelen heeft met ieder een eigen rentevaste looptijd. Als de rentevaste looptijd voorbij is na bijvoorbeeld 10 jaar krijgt u ongeveer 3 maanden voordat de rente opnieuw wordt vastgesteld een offerte/bericht van de bank. Daarin staat dan het nieuwe rentetarief en de rentevaste looptijd en wat het nieuwe maandbedrag gaat worden.
geld lenen voor eigen huis
Vragen? Neem gerust contact op met onderstaand e-mailformulier.
Terug naar de inhoud