Het rendement van het "Eigen Risico"
Doe er uw voordeel mee!
Wat zijn er nog meer voor tips? Vind hieronder antwoord:
Klik op de rode link om meer informatie te bekijken over de tip die u hier ziet
Het rendement van het EIGEN RISICO
Ja dat wil natuurlijk niemand, onnodig risico nemen. Maar ik zal hieronder uiteenzetten het hoe en wat met betrekking tot het rendement van “eigen risico”. En hoe je het weloverwogen nemen van een stukje “eigen risico” je ongemerkt best veel geld dus rendement op kan leveren.
Allereerst, je hebt wel heel veel pech als je in één jaar én extra ziektekosten hebt én je hebt autoschade én je krijgt brand in huis én je krijgt ook nog een vervelend ongeval etc. Gelukkig is het zelden zo dat je zo’n jaar moet meemaken. En je loopt ook toch niet in 7 sloten tegelijk?
Dus wat je kunt doen is het volgende:
Je zou kunnen kijken over de afgelopen jaren hoe vaak je méér zorgkosten als gevolg van het eigen risico had dan het standaardbedrag per jaar van 385,00 euro. Als je bijvoorbeeld de afgelopen 5 jaar nooit meer eigen risico hebt verbruikt dan 385,00 euro dan had je in die 5 jaar ook dus makkelijk 500,00 euro extra eigen risico kunnen laten opnemen in de polis en dus minder premie betalen.
Een berekening:
De premie van een zorgverzekering met een eigen risico van:
385,00 euro = 156 per maand
885,00 euro = 138 per maand.
885,00 euro = 138 per maand.
Dat scheelt dus 18 euro per maand en dat is 216 euro per jaar. Dat houdt in dat als je die 18 euro dan op een spaarrekening zet je na ongeveer 27 maanden 500 euro op die spaarrekening hebt staan. En die laat je dan daar ook staan!
En als het zich dan een keer zich voordoet (bijvoorbeeld in het 8-ste jaar) dat je meer dan 385,00 eigen risico moet betalen dan heb je die 500 euro dus achter de hand en kun je die zonder moeite gebruiken. Maar je hebt dan al 8 jaar 216 euro per jaar bespaard op je zorgpremie!
En dan is het RENDEMENT van het EIGEN RISICO.
Zolang je dus niet meer dan 385,00 euro van je eigen risico gebruikt houd je dus elk jaar 216 euro over door de lagere premie en als je dat gaat zien als rente-opbrengst dan zou je om hetzelfde bedrag aan spaarrente te krijgen een spaarrekening moeten hebben van circa 14.400 euro! (ingeval van een spaarrekening waar 1,5% rente op vergoed wordt per jaar)
Dus samengevat is het kiezen voor 500 euro extra eigen risico op de zorgverzekering gelijk aan het rendement op een spaarrekening van 14.400 euro, kassa dus. En wat dan verstandig is om ook nadat die 500 euro op die speciale spaarrekening staat gewoon de maandelijkse 18 euro te blijven sparen op die spaarrekening. Dan groeit het aan en dan kun je ook op bijvoorbeeld een autoverzekering of een inboedelverzekering of woonverzekering ook je eigen risico wat hoger instellen en ook daar weer premiekorting krijgen. Want je hebt het geld van dat eigen risico dat is bespaard uit het premievoordeel dan op je speciale spaarrekening staan en dus heb je feitelijk geen extra risico.
En na verloop van jaren levert dat echt een leuk bedrag op tenzij je dus toch een pechvogel bent.
En als je een jaar denkt ik zou wel eens extra zorg nodig kunnen hebben kun je voor dat jaar de standaard eigen risico weer instellen.
Vragen? Neem gerust contact op met onderstaand e-mailformulier.